Veckobrev 24/4 2023

Veckobrev, vecka 17

April är en opålitlig månad. Iskyla och sommarvärme varvas. Vad tycker vår golfbana om dessa tvära kast? Och när öppnas banan och är nya åttan då klar för spel? 

Vår greenkeeper, Pelle Pettersson: 

– Det är svårt att planera arbetet på banan när det är 20 grader varmt ena dagen och snö den andra. Det viktiga är att tjälen släpper så att vattnet sjunker undan. Det är besvärligt på vissa delar av banan som ligger väldigt lågt, bara något högre än Haggens yta. 

– Vi sådde åttan i höstas men vi blev tyvärr tvungna att göra om jobbet. Gräset började växa men isen tog över och gräset dog. Vi får undersöka möjligheterna att köpa färdigt gräs. Jag vågar inte säga när åttan kan vara spelklar. Och när vi kan öppna hela eller i alla fall delar av banan, beror mest på vädergudarna. 

Under vintern har mycket arbete utförts. Notabelt är att trean har försetts med extra tee på kullen där det tidigare fanns en utslagsmatta. Björkarna som planterades för 30 år sedan till höger på elvan, har tagits bort. De utgjorde en säkerhetsrisk. Björken vid den lilla viken på trean är också borta men den försvann för två säsonger sedan! Mycket röjningsarbete har gjorts längs fairways på de flesta hålen. Återstår att röja längs sjuttonde och artonde. 

Banan 

Årets städhelg äger rum nu på lördag och söndag. Anmäl dig via hemsidan. Det behövs även medlemmar som kan göra arbeten runt och i klubbhuset. 

Driving range  

Åtta utslagsplatser förses med tak. Arbetet pågår. Målet är att rangen ska förlängas med cirka 30 meter. 

Tee 

Gräset på de flesta tees har drabbats ganska hårt. För att få igång gräset har samtliga tees vertikalskurits. 

Fairways 

Ettans fairway är väldigt vattensjuk liksom åttans nya fairway. Än så länge går det inte att köra maskiner på de nio första hålen på grund av tjäle och lera. På exempelvis fyran och 15:e har dräneringen orsakat tydliga svackor, men de försvinner när tjälen gått ur jorden. Detta fenomen uppträder varje år. 

Bunkrar 

Bunkrarna har klätts in med ett material som hindrar ogräs och sten att komma upp. Ny kritvit sand har köpts in och ska fraktas ut till hålen 2 ,3 ,4, 10 (en bunker), 11 och 14. Snarast ska också bunkrarna på 18:e renoveras. Övriga är planerade för åtgärd nästa år. 

Greenerna 

De flesta greenerna har tagit stryk av vintern. Bara 15:e och 16:e har antydan till gräs. 

Bevattning 

Hela systemet för bevattningen av banan har testats och körs nu utan allvarligare problem. 

Personal 

Klubbchef 

Rekrytering av ny klubbchef pågår. Kerstin Wähl är tillförordnad klubbchef under tiden. 

Pro 

Vår Johan Holmgren Liljeros, håller nybörjarkurs andra helgen i maj. Det finns några platser kvar. Tipsa goda vänner som vill börja spela golf. Det går bra att boka Johan för lektioner redan nu. Han hjälper också till med att prova ut klubbor som sedan kan köpas i shopen till konkurrenskraftiga priser. 

Nyanställda 

Inger Karlsson är välkommen som anställd på 60 procent. Hon ska arbeta i shopen och på klubbområdet fram till oktober. 

Välkommen är också Alexander Mört som började den 26 april. Alexander ska arbeta 100 procent med banskötseln under hela sommaren. 

Restaurangen 

Här serveras lunch alla vardagar, 11.00 – 14.00. På helgerna serveras buffé. 

Maskinparken 

Robotgräsklippare ska installeras och de ska gå på hål 1, 5, 6, 8, 9, 15, och 18. De programmeras för att gå dygnet runt. De klipper i fem timmar och laddar sedan i tre. Sändarna till robotarna har kommit och resning av masten sker nästa vecka. 

Studion 

Många har hittat till studion. Under mars var den bokad under 617 timmar vilket innebär en beläggningsgrad på 62 procent. Det kostar 210 kronor i timmen fram till 16.00 och efter 16.00 är priset 245.-.